Skip Navigation Links

Nehir: ”Bu Hizmetler Samandağ İçin Şans”

Samandağ Belediye Başkanı Mithat Nehir tarafından başlatılan Büyükşehir yasasıyla beraber kurulan HATSU tarafından tamamlanan atıksu arıtma tesisinin

Nehir: ”Bu Hizmetler Samandağ İçin Şans”

Gündem   A+a-

Samandağ Belediye Başkanı Mithat Nehir tarafından başlatılan Büyükşehir yasasıyla beraber  kurulan HATSU tarafından tamamlanan atıksu arıtma tesisinin açılışı gerçekleştirildi.

11 Milyon 840 Bin TL’lik Yatırım

Samandağ ilçesine bağlı Tekebaşı, Çöğürlü, Sutaşı, Kuş Alanı, Koyunoğlu ve Yeşilköy mahallelerini kapsayan içmesuyu inşaatı ve ayrıca maliyeti 11 milyon 840 bin TL olan Samandağ Atıksu Arıtma Tesisi’nin açılışına, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, Samandağ Belediye Başkanı Mithat Nehir, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Hatay Milletvekilleri ve adayları, CHP İl ve ilçe başkanları ile çok sayıda vatandaş katılım gösterdi.

1 Kasım Türkiye İçin Dönüm Noktası

1 Kasım seçimlerinin çok önemli ve Türkiye için dönüm noktası olduğuna dikkat çeken Başkan Savaş, Yapılacak seçimleri başarılı bir şekilde atlatmayı hedeflediklerinin altını çizerek “Genel Başkanımız Kılıçdaroğlu biri halka hizmet ediyor, ben halkıma hizmet edeceğim diyor. Halkına karşı heyecanlı olan Genel Başkanımıza destek olmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Samandağ Belediye Başkanı Mithat Nehir yaptığı konuşmada ise, Yer tesliminin yapıldığı andan itibaren Büyükşehir Belediyesi’nin burayı devraldığını ve çok kısa bir sürede beklenenden fazla bir çaba ile yapılan arıtma tesisinin tamamlandığını belirtti.

Yapılan arıtma tesisinin Samandağ’ın kangrenleşen sorununa katkı sağlayacağına dikkat çeken Nehir, 40 binin üzerinde bir nüfusun yaşadığı bir ilçede bütün atık suların olduğu gibi dinlendirilmeden ve arıtılmadan denize aktığını hatırlatarak, “Bu tesisin Samandağ için bir şans olduğunu düşünüyorum. Büyükşehir’in bu çabası ve hızıyla bu hale getirmiş olması bizleri mutlu etti. Ayrıca 7 yerleşim birimine hizmet verecek olan su isale hattının açılışını yaptık. Bundan sonra hem turizmimize hem bize yakışanın bu olduğuna inanan bir yerde bir an önce diğer havzalarımızın da böylesi tesislerle arıtılan atık sularının denize ve Asi’ye akıtılmadığı bir şehir arzusuyla hepinize teşekkür ediyorum” ifadelerine yer verdi.

14 Kilometre İçmesuyu Şebekesi

İki gün önce Antakya Küçük Sanayi Sitesi ve Maşuklu ile Küçük Dalyan mahallelerini bağlayacak ve 5 milyon TL maliyeti olan köprünün temelini attıklarını ve bunun yanında İskenderun’da CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile birlikte Köprülü Kavşak Projesi’nin temelini attıklarını hatırlatan Başkan Savaş, “Yayladağı’nda sulama göleti temeli attık. Tekebaşı’nda 14 kilometre ve maliyeti 10 Milyon TL’ye yakın içmesuyu şebekesi ve modern bir tesis olan Samandağ Arıtma Tesisi’nin açılışını yaptık.”dedi.

Tesis Merkez Mahalleleri Kapsıyor

HATSU Genel Müdürlüğü adına teknik bilgiler aktaran Etüd Plan Dairesi Başkanı Hüsna Karayazgan, Samandağ Atıksu Arıtma Tesisi’nin Samandağ’ın merkez mahallelerindeki kanalizasyon şebekelerini kapsadığını ifade ederek, tesisin uzun havalandırmalı aktif çamur prensibiyle dizayn edildiğini ifade etti.

Tesisle Çevre Kirliliği Önlenecek

Atıksu arıtma tesisinin; Giriş Terfi Merkezi, Kaba Izgara, İnce Izgara, Havalandırmalı Kum Tutucu, Anaerobik Havuzlar, Havalandırma Havuzları, Çökeltme Havuzları, Debi Ölçer Ünitesi, Çamur Üniteleri, İdare ve İşletme Binası, Bekçi Kulübesi, Trafo ünitelerinden oluştuğunu belirten Karayazgan, tesisin 1.kademenin 11 bin 80 metreküp, 2.kademede ise 14 bin 508 metreküp atıksuyu arıtabilecek durumda olduğunu kaydetti.

Karayazgan, tesiste evsel atıksuyun “Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği” kriterlerine uygun arıtımı sağlanarak yaklaşık yüzde 90 giderim verimi ile Asi Nehri’ne deşarjı sağlanacağını aktararak, “Bugüne kadar Samandağ ilçesinin atıksuları Asi Nehri’ne direk deşarj edildiğinden sahil kesimini kirletmekte iken tesisin işletmeye alınması ile birlikte oluşan “Çevre Kirliliği” böylece önlenmiştir.”dedi.

Konuşmalar ardından, hayır kurumlarına bağışlanan kurbanların ve kurdelenin kesilmesiyle Samandağ ilçesi yapımı devam eden içmesuyu çalışmasının temel atımı ve arıtma tesisinin açılışı gerçekleştirildi.

Ayrıca, “50 Yılın İçmesuyu Seferberliği” kapsamında döşenecek olan isale hattı dışında Samandağ ilçesine, bir tane 5 bin iki tane de 1000 metreküp olmak üzere 3 adet su deposu yapılacak.

Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
 
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet