Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

Yeni Çeşitler Narenciye Üreticisine Yüzde 30 Kar Getirecek

Mersin'in Erdemli ilçesindeki Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu tarafından geliştirilen 'enter' limon ile 'sarıca' mandalina çeşidinin

Yeni Çeşitler Narenciye Üreticisine Yüzde 30 Kar Getirecek

Ekonomi   A+a-

üreticiye en az yüzde 25-30 düzeyinde verim ve ekonomik katkı sağlaması bekleniyor.
Geliştirilen yeni çeşitler Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu tarafından düzenlenen bir programla Mersin ve Adanalı çiftçilere tanıtıldı. İstasyonun toplantı salonunda verilen teorik bilgilerin ardından çitçilere bahçede yeni geliştirilen çeşitlerle ilgili bilgi verildi.
Yeni çeşitlerin tanıtımı esnasında konuşan Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Müdürü Dr. Davut Keleş, çeşit geliştirmenin önemine değinerek, "Çeşit geliştirmek ekolojik gücü kullanmak için çok nemli. Bu çeşitlerin meyvesinin bu şekilde kaliteli olmasının sebebi bir taraftan bizim geliştirdiğimiz yeni çeşitler olurken, bir taraftan da ekoloji etkili oluyor. Biz mikro klima özelikleri bakımından zengin bir ülkeyiz. Bu zenginliği kullanabilmek için her mikro klimaya uygun çeşitlerin geliştirilmesi gerekiyor. İşte o zaman siz yüzde yüz performansla çalışıyorsunuz. Bundan elde ettiğiniz ürün, kalite ve verim bakımından diğer ülkelerin ürettiği ürünlerden daha kaliteli oluyor. Aynı su aynı gübre, aynı tarla, aynı traktör, aynı emekli yüzde 30 daha fazla verim aldığınız için kazancınızda yüzde 30 daha artıyor" dedi.
Yeni geliştirilen çeşitlerin tesciline ilişkin bilgiler de veren Dr. Keleş, "Son olarak 4 limon çeşidi tescil oldu. Eskiden bu bölgeden limon satıldığı zaman isim Lamas olarak gidiyordu, ama değişik değişik ürünler gidiyordu. Ama şimdi 'Erdemli 33, Lamas, Yediveren, Enter' diye 4 tane çeşidi tescillemiş olduk. Bunun anlamı, yurt dışına ihraç ederken, bunlar artık karışık bir şekilde gitmeyecek hepsinin ismi doğru bir şekilde gidecek. Bu ise güven ve sürekli pazar anlamı taşıyor. Mandalina da da Toros kırmızısı ve Saraca diye 2 çeşit tescil edildi. Bu da bölgedeki mandalina üreticilerinin verim ve kalite dolayısıyla daha fazla ekonomik kazanç elde etmelerini sağlayacak. Toplamda ise tescil edilen bu 6 çeşidin getirisini esas olarak 5-10 yıl sonra çiftçilerimiz görebilecek" diye konuştu.
Ülkesel seleksiyon projesinin gerçekleştirildiği parselde bilgiler veren Turunçgil Islah Uzmanı, Alata Islah ve Genetik Bölüm Başkanı Dr. Güçer Kafa, "Burada yaklaşık 20-25 yıl süren çalışmalar sonucunda verimlilik kapasitesi gayet yüksek bulunan tiplerin tescil edilmesi suretiyle 'enter' limon ve 'sarıca' mandalina çeşitlerinin üreticilerimize tanıtımında bulunmaktayız. Hasat aşamasına gelmiş olan sarıca mandalina ve enter limon çeşitlerimizi bizzat bahçede ağaçlarını göstermek suretiyle tanıtıyoruz. Bu çeşitlerimiz halen piyasada yetiştiriciliği yapılmakta olan satsuma ve enterdonat çeşitlerine göre yaklaşık yüzde 25-30 düzeyinde daha verimli. Diğer kalite parametreleri bakımından da üstün özelliklere sahip" dedi.
Adana Turunçgil Üreticileri Birliği (ADATÜB) Rifat Karabucak ise "Alata'nın bulduğu bu 2 tür çiftçiye çok büyük katkıda bulanacak. Üretim yelpazemiz artık çok genişledi. Bu yeni mandalina ve limon ihracatımıza da katkıda bulunacaktır. Üretici yüzde 25-30 ekstra bir limon ve mandalina alacağı zaman Türkiye ekonomisine de katkıda bulunacaktır. Çiftçilerimizin geliri artacaktır. Yeni yatırımlar yapabileceklerdir. İyi bir çalışma oldu, dağıtımı ve kullanımı da artar. Adana olarak aşağı yukarı 1 milyon tona yakın bir üretim yapıyoruz. Bunun yüzde 25 arttığını düşünürsek, Türkiye ekonomisine ciddi bir katkı olur. İhracat ayağını da düşünmemiz lazım, iç piyasada tüketilen ürünler haricinde ihracatta yapılıyor. İhracata da katkıda bulunacaktır. Üretici ve ihracatçı aynı gemide yol alıyor, iyi bir katkı olacağını düşünüyorum" şeklinde konuştu.
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar