Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

Harran'da Kazı Çalışmaları Sürüyor

Tarihi kalıntılarıyla açık hava müzesini andıran Şanlıurfa'nın Harran İlçesinde kazı çalışmalarının bu yılki bölümü tamamlanıyor

Harran'da Kazı Çalışmaları Sürüyor

Kültür Sanat   A+a-

Valilik, kaymakamlık, Harran Belediyesi ve Harran Üniversitesi'nin işbirliğinde gerçekleştirilen kazı çalışmalarının bu yılki bölümü tamamlanma aşamasında bulunuyor. Çalışmalar sona erdiğinde ise Harran'ın Unesco'nun dünya mirası listesine girmesi için önemli bir adım daha atılmış olacak. Kümbet evlerinin yanı sıra adını verdiği dünyanın en eski üniversitesi, birçok medeniyetin izlerini taşıyan kalıntıları, tarihi mabetleriyle paha biçilmez turizm değerine sahip olan Şanlıurfa'nın Harran İlçesi halen Unesco'nun dünya mirası listesine adaylığını sürdürüyor. Kazı çalışmaları ile ilgili bilgi veren Harran Belediye Başkanı Mehmet Özyavuz, ilçenin tarihi dokusunun gün yüzüne çıkartılması amacıyla yapılan kazıların tamamlanması ile ilçenin tarihi zenginliğinin daha iyi ortaya çıkacağını ifade etti.
KURUMLARLA İŞBİRLİĞİ YAPILIYOR
Harran Belediye Başkanı Mehmet Özyavuz, tarihi dokuların gün yüzüne çıkarılmasında Şanlıurfa Valiliği, Harran Kaymakamlığı ve Harran Üniversitesi'nin işbirliğiyle kolektif bir çalışma sergilendiğini kaydetti. Tek hedeflerinin Harran'ı dünyaya tanıtmak olduğunu belirten Özyavuz, ortaya çıkartılacak eserlerin, Harran ve Şanlıurfa yerleşimlerinin UNESCO Dünya Miras Listesi'ne alınmasına çok önemli katkı sağlayacağını savundu. Kazı çalışmalarının halen Ulu Cami, İç Kale ve Harran Höyük'te sürdürüldüğünü hatırlatan Özyavuz, Harran'ın, hem Asur hem de Emeviler döneminde başkentlik yapmış bir kent olduğunu da kaydetti. Başkan Özyavuz, "Burada tarihi mekanlar olduğunu biliyoruz. Ancak bunlara ulaşmak için kazıların uzun soluklu olması gerekiyor. Kazı ve koruma çalışmalarıyla gün yüzüne çıkaracağımız tarihi eserlerle, Şanlıurfa ile birlikte UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'nde yer alan Harran'ın asıl listeye alınmasını hedefliyoruz" diye konuştu. Harran Ören Yeri Kazı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Önal ise bölgede tarihi eserleri gün yüzüne çıkartılacak çalışmanın Kazının, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca finanse edildiğini kaydetti. Önal, çalışmalara arkeolog, restoratör, akademisyen, sanat tarihçisi, öğrenci ve işçilerden oluşan ekibin katıldığını kaydetti.
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş