Skip Navigation Links

Haşerelerle Bilimsel Mücadele Semineri Düzenlendi

İskenderun'da haşerelerle bilimsel mücadele konulu seminer düzenlendi

Gündem   A+a-

 
İskenderun’da haşerelerle bilimsel mücadele konulu seminer düzenlendi
 
İskenderun Belediyesi tarafından, ilaçlama ekiplerine ve yerel yöneticilere yönelik ‘Haşerelerle bilimsel mücadele’ konulu seminer düzenlendi.
Belediye Brifing Salonunda düzenlenen seminere, Belediye Başkanı Dr.Yusuf H.Civelek, Başkan Yardımcısı Haluk Arlı, belediye meclis üyesi Ahmet Birsel Aktaş, mahalle muhtarları ve ilaçlama ekibi katıldı.
İskenderun Belediyesi Temizlik İşleri Müdürü Mehmet Reyhani, Çevre Koruma Kontrol Müdürü Fevzi Özkan, Park Bahçeler Müdürü Bülent Temel’in hazır bulunduğu eğitim seminerine, konuşmacı olarak katılan Akdeniz Üniversitesi, Fen Fakültesi, Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Doç.Dr.Hüseyin Çetin, kentimizde yaptığı bir bilimsel çalışma sonucunda, İskenderun’da yürütülen ilaçlama çalışmasının doğru uygulandığını söyledi.
İskenderun Belediyesi’nin kullandığı ilaçların Sağlık Bakanlığı’ndan ruhsatlı olduğunu belirten Doç.Dr.Hüseyin Çetin, halkın öksürten ve keskin kokulu ilaçların daha iyi olduğu yönünde yanlış bir bilgiye sahip olduğunu söyledi.
Doç.Dr.Hüseyin Çetin, bilim insanlarının daha az kokan ve insanları rahatsız etmeyecek tarzda ürünler geliştirdiğini ve ülkemizde de artık bu ürünlerin kullanıldığını ifade etti.
Haşere mücadelesinde, halkın bilinçli olmasının önemine vurgu yapan Doç.Dr.Hüseyin Çetin, bu konuda muhtarlara büyük görev düştüğünün altını çizdi.
Belediye Başkanı Dr.Yusuf H.Civelek de apartman ve evlerin damındaki açık bırakılan su depolarının sinek üremesine neden olacağına dikkat çekerek, “Her birikinti sivrisinek yuvasıdır” dedi.
 
Çevre bilinci oluşmasında muhtarlara görev düşüyor
Belediye Başkanı Dr.Yusuf H.Civelek, eğitim semineri öncesinde yaptığı konuşmasında, halkta çevre bilinci oluşmasında muhtarlara ve aydınlara görev düştüğünü söyledi.
Çöp sorununun çözüldüğünü, çöp fabrikası yapımının Eylül ayında tamamlanacağını anlatan Belediye Başkanı Dr.Yusuf H.Civelek, altyapı çalışmalarının önemine değinerek, yapılan drenaj kanalları sayesinde son otuz yılın en sert yağışına rağmen sıkıntı yaşanmadığına dikkat çekti.
Çevre bilinci oluşturulması konusunda muhtarlara ve aydınlara önemli işler düştüğünü belirten Belediye Başkanı Dr.Yusuf H.Civelek, “Eğitimli olmak lazım. Her önüne gelen yerlere çöp atarsa ne kadar iyi çöp toplama sistemi olursa olsun bundan baş etmek mümkün değil” dedi.
Mahallede apartman ya da evin üstünde ağzı açık bırakılan su depolarının sinek yuvasına döneceğini, bu durumda yapılan ilaçlamanın yetersiz kalacağını vurgulayan Belediye Başkanı Dr.Yusuf H.Civelek, “Her su birikintisi sivrisinek yuvası olabilir” diye konuştu.
İçmesuyu konusunda çalışmaların aralıksız sürdüğünü, en iyi duktil borularının döşendiğini, iskele yapımının başladığını, kadınlara pozitif ayrımcılık yapılarak Kadın Kültür Sanat ve Eğitim Merkezleri açıldığını ifade eden Belediye Başkanı Dr.Yusuf H.Civelek, eğitimli anneyle geleceğimizin daha aydınlık olacağını kaydetti.
 
’Sivrisinek sorunu önemli ölçüde çözüldü’
Uzun yıllardır Akdeniz Üniversitesi’nde haşere mücadelesi konusunda araştırmalar yürüten ve Sağlık Bakanlığı’nın kurduğu çeşitli komisyonlarda da yer alan Doç.Dr.Hüseyin Çetin, üç gündür kentimizde yaptığı gözlemlerde, son birkaç yılda sinek sorununun çözülmesinde büyük ölçüde yol kat edildiğini söyledi.
 
Önümüzdeki yıldan itibaren artık sinekte belirgin sıkıntı yaşanmayacağını belirten Doç.Dr.Hüseyin Çetin, halkın bilinçlenmesi konusunda muhtarlara büyük iş düştüğünü söyledi.
Slayt desteğiyle verdiği seminerde, sivrisineklerin taşıdığı çeşitli hastalıklara değinen Doç.Dr.Hüseyin Çetin, dünyanın en iyi ilacı da kullanılsa sinek sorununun yüzde yüz çözülemeyeceğini, ancak halkı rahatsız etmeyecek orana çekilebileceğini ifade etti.
Sivrisinek larvalarının suda beslendiğini, sadece dişi sineğin kan emdiğini anlatan Doç.Dr.Hüseyin Çetin, sıcak ve nemli iklime sahip yerlerde yılın oniki ayı sineklerin görülebileceğinin altını çizdi.
 
‘Her nokta mutlaka kontrol edilmeli ve gerekliyse ilaçlanmalı’
Seminerde, sivrisineğin ürediği alanlara dikkat çeken Doç.Dr.Hüseyin Çetin, “Evlerin etrafındaki küçük logarlarda, saksıların altında su tutan tabaklarda, hayvanlara kümes içinde veya bulundukları alanda su vermek için kullanılan ve üzerine devamlı su eklenen kaplarda, bahçede bırakılan araba lastikleri içerisinde biriken yağmur sularında sineklerin rahatlıkla üreyebildiğini belirtti.
Mücadelede üreme alanı olabilecek her alanın kontrol edilmesinin gerektiğini belirten Doç.Dr.Hüseyin Çetin, bazı vatandaşların ilaçlama ekibinin görevini yapmasına engel olduğuna dikkat çekerek, “Bu ilaçlamanın çocuklarının, kendilerinin sağlığı ve rahatlığı için yapıldığını halka anlatın. Belediye ekiplerine yardımcı olun. Bu iş böyle çözülür” şeklinde konuştu.
Yine bodrum katlarında su sızıntısı, çatıların kenarında ve ağaçların kovuklarında biriken yağmur sularının sinek üreme alanı olabileceğine dikkat çeken Doç.Dr.Hüseyin Çetin, vatandaşın sinekten şikayetçi olmasına rağmen genellikle üreme kaynaklarını kendisinin oluşturduğunu belirtti.
Sineğin yaz aylarında 8-10 günde gelişerek uçabileceğini anlatan Doç.Dr.Hüseyin Çetin, “Vatandaşlar sinek var denildiğinde bakın, burada anlattığımız gibi evinizin etrafındaki kaplarda, lastiklerde su birikintisi var mı? Foseptik kapakları sağlam mı? Sinek üreme alanları var mı? Bunların kontrol edilmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.
 
İlaçlamada biyolojik ürünler kullanılıyor
Doğayı kirletmemek için biyolojik ürünler kullanılması gerektiğini belirten Doç.Dr.Hüseyin Çetin, İskenderun Belediyesi’nin de şu an yaptığı mücadelenin Dünya Sağlık Örgütü tarafından önerilen ve Sağlık Bakanlığı’nın uygun gördüğü yöntemlerle, ağırlıklı olarak larva mücadelesi çalışmalarıyla yürütüldüğünü söyledi.
Liman kentinde sivrisinek mücadelesinin çok önemli olduğunun altını çizen Doç.Dr.Hüseyin Çetin, ilçe sınırları içinde başka bir belde belediyesinin doğru ve etkin ilaçlama yapmadığı takdirde, diğer ilçe belediyesinin yaptığı ilaçlamanın boşa gideceğinin altını çizdi.
 
Dumanlı ve keskin kokulu ilaçlama yanlıştır
Bazı vatandaşların, “İlaçlamada kullanılan ilaçlar kokusuz, dumansız,. öksürtmüyor, su basıyorlar” gibi yanlış bir düşünceye kapıldığını belirten Doç.Dr.Hüseyin Çetin, Sağlık Bakanlığı tarafından önerilen ürünlerin çoğunun halkın sağlığını korumak amacıyla özellikle kokusuz ve daha az tahriş edici özellikle olduğunun altını çizdi.
Gece dumanlama şeklinde uygulama yapılmasının insan sağlığına zararları sebebiyle yasaklandığını belirten Doç.Dr.Hüseyin Çetin, “Yer altı sularımızı, arılarımızı ve toprağımızı korumalıyız. Bu konuda muhtarlarımız halkın aydınlatılması hususunda belediye ekiplerine yardımcı olmalıdır” dedi.
 
Doç.Dr.Hüseyin Çetin, “Bir foseptikte 10 binden fazla sinek üreyebilir. İlaçlama ekibi bir mahallede her yeri ilaçlayıp, kapısı kilitli olduğu için bir eve giremiyorsa, aynı haftada diğer her noktayı ilaçlasa da çözüm olmaz. Muhtarlarımız olarak halka bunu yansıtın” diye konuştu.
 
‘Asıl ilaçlama pompayla yapılandır’
Gerçek sivrisinek ilaçlamasının gece gezen araçlarla yapılan çalışma olmadığını anlatan Doç.Dr.Hüseyin Çetin, “Gece gezen araçlarla yapılan mücadeledeki pay yüzde 10- 20 arasındadır. Asıl sivrisinek ilaçlaması gündüz sırtına pompa takan depo, foseptik, logar, kanalizasyon gibi yerleri ilaçlayan ekipler tarafından yapılan larva mücadelesidir ve bu mücadele çok önemlidir” şeklinde konuştu.
Yakarca diye tabir edilen diğer bir sinek türünün ise bölgemizde Şark çıbanı ve tatarcık humması gibi bazı hastalıkların taşıyıcılığını yaptığını belirten Doç.Dr.Hüseyin Çetin, “Bu sineğin üreme alanı her yer olabilir. Larva mücadelesi neredeyse imkansız ancak gece yapılan ilaçlama ile ve kapalı alanlarda yapılan kalıcı ilaçlama çalışmaları ile mücadele yürütülmektedir” dedi.
Tatarcıkla (yakarca) ile mücadelede bahçe duvarlarının sıvanması, gübreliklerin açıkta bırakılmaması, duvarların kireçlenmesi, ağaçların belli uzunluğuna kadar kireçlenmesi, sokak hayvanlarının kontrolünün sağlanması gibi uygulamaların önem taşıdığını kaydeden Doç.Dr.Hüseyin Çetin, “Tatarcık mücadelesi en zor işlerden biridir. Sivrisinekte başarı yüzde 95-98, tatarcıkta yüzde 70-80’i yakalarsanız mükemmelsiniz” diye konuştu.
 
Muhtarlar ilaçlama ekibine yardımcı olsun
Gece yapılan ilaçlamanın her evin önünden geçmesine gerek olmadığını, püskürtülen ilacın her yerde 50-60 metreye kadar rahatlıkla ulaştığını anlatan Doç.Dr.Hüseyin Çetin, muhtarların ilaçlama ekibine yardımcı olması ve yön göstermesiyle bu işin çözüleceğini kaydetti.
Her ilacın kullanıldığı alanın farklı olduğunun altını çizen Doç.Dr.Hüseyin Çetin, Belediye’nin kullandığı ilaçları incelediğini ve hepsinin Sağlık Bakanlığı’ndan ruhsatlı olduğunu kaydetti.
İskenderun Belediyesi’nin ekipman, araç ve uygulamalarıyla düzgün ilerleme kaydettiğini belirten Doç.Dr.Hüseyin Çetin, bir muhtarın feyezan kanalıyla ilgili sorusu üzerine, “Sivrisinek larvası tespit etmedik. Onlar sivrisinek değil. Suyun üzerinde tortu kalıyor, belediye yeni temizlemiş, 24 saatte temizleseniz dahi yukarıdan sürekli yenisi geliyor. Kanala bir şey atıyorlar. Gelen suyun üzerindeki organik maddenin üzerinde üreyen bu sinek insandan kan emmez, her gün akşam saat 06.00-08.00 arası gün batımına yakın sürüler oluşturur ve başımız etrafında uçuşurlar” dedi.
Belediye ilaçlama ekiplerinin gündüz ve gece kanal etrafında yapılan mücadele çalışmaları ile mıcır adı verilen bu sineğin kontrol altında tutulduğunu belirten Doç.Dr.Hüseyin Çetin, “Kanalın temiz tutulması yönünde halkın bilinçlenmesi gerekiyor” diye konuştu.
Son zamanlarda ölümlere de neden olan kenelerle ilgili olarak, elle dokunulmamasını, üzerine bir şey dökülmemesini ve yakılmamasını öğütleyen Doç.Dr.Hüseyin Çetin, böyle bir durumda doktor veya veteriner hekime başvurulmasını ve kenenin hemen çıkarılması gerektiğini söyledi.
 

Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
 
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet