Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

Sonbahar Dönemi Şap Aşılama Kampanyası Devam Ediyor

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Songül Kadıoğlu,1 Ağustos-30 Ekim 2015 tarihleri arasında büyükbaş hayvanlara yönelik olarak başlatılan

Sonbahar Dönemi Şap Aşılama Kampanyası Devam Ediyor

Yaşam   A+a-

sonbahar dönemi şap aşılama kampanyası devam ediyor.
İl Müdürü Songül Kadıoğlu, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından ülke genelinde uygulamaya konulan "Bölgesel Risklerin Azaltılmasına Dayalı Şap Hastalığının Kontrol ve Eradikasyon Projesi" kapsamın da Kilis merkez ve ilçelerinde 1 Ağustos - 30 Ekim 2015 tarihleri arasında başlatılan aşılama çalışmalarının sürdürüldüğünü kaydetti. Kadıoğlu, "Halk arasında 'tabak' olarak da bilinen şap hastalığı bütün çift tırnaklı hayvanlarda rastlanan çok bulaşıcı viral bir hastalıktır. Ağızda, tırnakta ve memelerde yaralar oluşturan bu hastalık, sütte yüzde 15-30, ette yüzde 10-35 arasında verim kayıplarına neden oluyor. Özellikle buzağı ve kuzular hastalığa karşı son derece hassas olup yüzde 80'lere varan oranlarda ölümlere yol açabilir. Hastalıktan korunmanın yolu, 2 aylıktan itibaren hayvanların altı ay aralıkla yılda iki kez (ilkbahar, sonbahar) aşılanmasıdır. Ayrıca hayvancılık işletmelerinde, temizlik ve dezenfeksiyon gibi önlemler ile dışarıdan yeni satın alınan hayvanlara şap aşısı yapılıp, yapılmadığına dikkat edilmelidir"dedi.
Kadıoğlu, üreticilerin kampanya döneminde hayvanlarına aşı yaptırmaları 5996 sayılı kanun gereği zorunlu olduğunu hatırlatarak, aksi halde cezalı duruma düşeceklerini kaydetti.
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş