Skip Navigation Links

İskenderunlu Balıkçılar 'Vira Bismillah' Dedi

Hatay'ın İskenderun İlçesi'nde trol tekneleriyle ile avcılık yapan balıkçılar, av yasağının kalkmasının ardından düzenlenen törenle

İskenderunlu Balıkçılar 'Vira Bismillah' Dedi

Gündem   A+a-

 'Vira bismillah' diyerek Akdeniz'in sularına açıldı.

İskenderun Balıkçı Barınağı'nda dün akşam düzenlenen törene Hatay Vali Yardımcısı Bilal Bozdemir, İskenderun Kaymakamı Vekili Payas Kaymakamı Hakan Kılınç Kaya, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Aydın Tüfekçi, Merkez Su Ürünleri Kooperatifleri Birliği Başkanı Ramazan Özkaya, Hatay Su Ürünleri Kooperatifleri Birlik Başkanı Nihat Beyazıt ile balıkçılar katıldı. Törende konuşan Ramazan Özkaya, sektörün Türkiye ekonomisine 1.5 milyar TL kazandırdığını, 10 yıl önce 8 bin tekne ile 500 bin ton avcılık yapılırken bugün 18 bin tekne ile 302 bin ton balık avlandığını söyledi. Hükümetin de sektöre 1 milyar 202 milyon mazot desteği sağladığını ifade eden Özkaya, "Balıkçılarımızdan kuralına uygun balıkçılık yapmalarını istiyoruz. Çünkü sizin yatırımınızın karşılığı denizdeki balıktır. Denizde balık yoksa sizin yatırımınızın da bir değeri yoktur" dedi.

HATAY, 25 MİLYON TL KAZANIYOR

Gıda Tarım ve Hayvancılık Hatay İl Müdürü Aydın Tüfekçi ise Hatay'da 2 bin 320 ailenin balıkçılık ile geçindiğini belirterek, şöyle konuştu:

"Sektörün kapasitesi 4 bin ton, katkısı ise 25 milyon TL'dir. 62 trol teknesi, 7 gırgır teknesi, 480 adet balıkçı teknesi sektörde faaliyet göstermektedir. Balık stoklarını koruyarak en ekonomik şekilde bu kaynaktan faydalanmak ve sürdürülebilir şekilde işletilmesini sağlamak için düzenlemeler uygun avlanmanın sağlanması için denetimlerde yapılmaktadır."

Vali Yardımcısı Bilal Bozdemir de açıklanan rakamların 3 tarafı denizler çevrili bir ülkenin ve denize kıyısı olan Hatay'da yakalanan deniz ürünlerinin istenilen seviyede olmadığını ifade ederek şunları söyledi:

"Balıkçılık işi ile uğraşırken balıkçılığın ve Bakanlığımızın belirlemiş olduğu kurallara sirkülere uymak denizlerimizde balıkçılık sektörünü sürekli yapma imkanını sağlamaktadır. Halkımıza da sağlıklı ucuz balık yedirmek temel amaçlarımızdandır. Verilen rakamlar doğru ise üretim ile devletin vermiş olduğu mazot desteğe baktığımızda rakamlar hemen hemen aynı. Demek ki verilen destek ciddi bir destek. İl düzeyinde ülke düzeyinde rakamlar hiç iç açıcı değil. Her tarafımız deniz, umut ediyoruz alınacak tedbirlerle üretim rakamlarını daha fazla arttırmalıyız."

Konuşmaların ardından trol teknesi önünde protokol üyeleri tarafından kurdele kesildi daha sonra tekneler 'Vira bismillah' diyerek balık avı için denize açıldı.

Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
ramazan bayrami 
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet