Skip Navigation Links

'Adama göre iş!' devri kapanmıştır!!!

İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Raşit Özyurt'un, geçmişte uygulana gelen 'işe göre adam değil adama göre iş devri'nin kapandığ

Gündem   A+a-

İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Raşit Özyurt’un, geçmişte uygulana gelen “işe göre adam değil adama göre iş devri”nin kapandığına vurgu yaptığı konuşması, kalifiye iş gücü yetiştirilmesi ve bu bağlamda kurslar açılmasına yönelik üretilen projelerin önemini bir kez daha ortaya koydu.


Hatay’ın Dörtyol İlçesi Payas Beldesinde Payas Teknik Lise ve Endüstri Meslek Lisesi Sosyal Diyalog yoluyla Metal sektöründe Mesleki yeterliliklerin geliştirilmesi projesi kapsamında düzenlenen toplantıda bölge ekonomisi ve istihdama yönelik yapılacak yatırımlar ele alındı.
Programda konuşma yapan İTSO Yönetim Kurulu Üyesi Raşit Özyurt’un sözleri, tüm yapılan konuşmaların özeti ve ani fikri niteliğindeydi.
Raşit Özyurt yaptığı konuşmada şu cümlelere vurgu yaptı:
“ Gelişen bir Dünya üzerinde rekabet kuralları her geçen gün daha da çirkin bir hal almaktadır. Bu düzende var olabilmek için güncel pazarları ve dünya şartlarını iyi analiz etmek gerekmektedir. Bu bağlamda da üretim yaparken enerjiyi, iş gücünü, ham maddeyi ve işletmemizi en verimli şekilde kullanmamız gerekmektedir. Bu da ne üretmek istediğini bilen üretici ve nasıl üreteceğini bilen yetişmiş iş gücüyle olur.
Geçmişte uygulana gelen “işe göre adam değil adama göre iş devri” artık kapanmıştır. Bu nedenle mevcut iş gücünüzü belli dallarda eğitip o meslek dalında uzmanlaşması için çeşitli kurslar açılmaktadır. Çünkü artık ne iş yapıyorsak o iş dalının eğitimini almak zorundayız ki mevcut iş gücü içince farklılığa sahip olabilelim. Bununla birlikte son zamanlarda hayatımızda sosyal diyalog diye bir kavram eklenmiştir. Sosyal diyalog genel tabiri ile taraflar arasındaki sorunların ikili ilişkiler veya yapılanmalar aracılığıyla çözüme kavuşturma çabalarıdır. Yani taraflar arasında görüşmeler ve bu yolla anlaşma uzlaşma çabasıdır.Buda bize diyalogun nedenli önemli olduğunu gösteriyor.
Programda da belirtildiği gibi mesleki teknik eğitim sisteminin ve mesleki eğitim programlarının ve standartlarının iş gücü piyasasının ihtiyaçlarından uzak ve güncel olmadığını görüyoruz. Çünkü çoğu zaman teori ile pratik örtüşmemektedir. Bu proje ile bölgemizin en büyük sektörü olan aynı zamanda Türkiye’de önemli bir yere sahip olan metal sektörüne gelişen teknolojilere uygun yeterliliğe sahip kalifiye iş gücü yetişmesine olanak sağlanacaktır. Son yıllarda bu ve bunun gibi uygulamaya konan bir çok proje ile verimliliğin arttırılması iş gücünün doğru yönlendirilmesi amaçlanmaktadır. Bu projede
de bizler ne istediğimizi nasıl yapılması gerektiğini dile getireceğiz. Değerli hocalarımızda bu amaçla doğru öğretimin nasıl olacağını ortaya koyacaklardır. Bu diyalog ve çalışma sonunda iş gücü piyasasının ihtiyaçlarına cevap verebilen çağın gereklerine uygun eğitim sistem ve programlarının belirleneceğine inancımız sonsuzdur. Geçen sene başarıyla bitirdiğimiz projede keyifle çalıştığımız P.E.M.L öğretmenlerine,çelik iş sendikası görevlerine ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. İTSO olarak sektörümüze ve halkımıza hizmet edecek daha bir çok projede iş birliğini yürekten temenni ediyorum.
 


Hatay İl Milli Eğitim Müdürü Şenol Genç de Hatay İl Milli Eğitim Müdürlüğü olarak 11 proje üreterek il sıralamasında Türkiye genelinde ikinci olduklarını söyledi. İl Milli Eğitim Müdürü Genç, “Artık ben olma dönemi bitmiştir. Biz dönemi başlamıştır. Hep birlikte omuz omuza verildiği takdirde tüm sorunları el birliği ile çözeceğiz. Yani hepimiz birimiz, birimiz hepimiz için çalışacağız. Bu projenin de el birliği ile amacına ulaşacağına inanıyorum” dedi.

Hatay’ın Dörtyol İlçesi Payas Beldesinde Payas Teknik Lise ve Endüstri Meslek Lisesi Sosyal Diyalog yoluyla Metal sektöründe Mesleki yeterliliklerin geliştirilmesi projesi kapsamında düzenlenen toplantıda bölge ekonomisi ve istihdama yönelik yapılacak yatırımlar ele alındı. İskenderun ticaret ve Sanayi Odası salonunda gerçekleştirilen toplantıda Avrupa Birliği destekli ‘Hayat boyu öğrenmenin desteklenmesi Hibe programı’ hakkında sunumlar yapıldı. Proje koordinaörü Mehmet Pancar, yaptığı sunumla davetlilere proje hakkında Teknik bilgiler verdi. Pancar, “Bu projede amaç kalifiye insan yetiştirmek ve bölgemizde işsizliğin azaltılması yönünde çalışmalara katkı sağlamaktır. Bu bağlamda Çelik-İş Sendikası başta olmak üzere destek veren İl Milli Eğitim Müdürlüğü yetkililerine de teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

Çelik-İş Sendikası İskenderun Şube Başkanı Cengiz Gül ise, “Avrupa Birliğine katılım yolundaki Türkiye’in hedefi, üretim ve ekonomide daha üst basamaklara çıkmaktır. Teknolojideki gelişmeler günümüz dünyasında sanayi üretimine yansımakta ve küresel rekabette en önemli unsur haline gelmektedir. Bu nedenle vasıflı ve teknik donanımlı insan gücüne ihtiyacımız var. Bu da eğitimle olur” dedi. Çelik-İş Sendikası İskenderun Şube Başkanı Cengiz Gül, Projeye destek verdiklerini belirterek, “Bölgemizde işsizliğin azalması, kalifiye elamanların yetişmesi, iş sahalarının gelişmesi en büyük temennimiz. Buradan iş arayan gençlerimize tavsiyemiz ne iş olursa yaparız mantığı ile hareket etmeden, Meslek Liselerini okumalarını, çalışacak iş kolu ile ilgili belge, sertifika ve teorik bilgilerinin yanı sıra pratik bilgi de edinmeleri durumunda iş bulmaları daha da kolaylaşacaktır” ifadesini kullandı.

İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanvekili Müfit Tenioğlu ise, bu tür projelere her zaman destek vereceklerini belirterek, “Bölgemiz sanayi şehri, ekonomik potansiyele sahip, ancak işsizlik de bir o kadar var. Önemli olan işsizliğe çözüm bulunması ve istihdama yönelik çalışmaların yapılması, Payas Teknik Lise ve Endüstri Meslek Lisesinin yapmış olduğu projenin amacına ulaşacağı kanısındayım” diye konuştu.
 

Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
ramazan bayrami 
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet