Skip Navigation Links

Mağduriyet Giderilmeli!

01 Ekim 2011 tarihinde yürürlüğe giren 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu ile hukuk mahkemelerindeki yargılama usulü başka bir boyut kazandırıldığı

Gündem   A+a-

 
01 Ekim 2011 tarihinde yürürlüğe giren 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu ile hukuk mahkemelerindeki yargılama usulü başka bir boyut kazandırıldığını belirten Urcun Hukuk Bürosu’ndan Avukat Ahmet Bereketlioğlu, “Bu durum, bir nevi anayasal hak olan Hak Arama Özgürlüğünü zedelemektedir” dedi.
Bereketlioğlu açıklamasında: “01/10/2011 tarihinde yürürlüğe giren 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu ile hukuk mahkemelerindeki yargılama usulü başka bir boyut kazanmıştır. Yeni usul yasası ile yargılamanın hızlanması adına önemli hükümler getirilmiştir. Bununla birlikte yargılamanın hızlanması adına da dava açacak şahıslara maddi külfetler de getirilmiş bulunmaktadır. Maddi külfet olarak mağduriyet; açılacak davalarda dava giderleri için peşin ödenen gider avansı yönünden yaşanmaktadır. Dava dilekçesinde yer alan, delil durumuna ve taraf sayısına göre ödenecek gider avansı çoğu davada 1.000 TL yi aşmaktadır. Hatta taraf sayısının fazla olduğu ve mirasçılığa dayalı davalarda bu rakam daha da artmaktadır. Uygulamaya yönelik olarak yasanın yürürlüğe girdiği iki ayda edindiğimiz izlenim; özellikle meblağı düşük alacak davalarında veya harç ve masraf miktarı fazla tutan davalarda vatandaşlarımızın dava açmaktan çekindiğidir. Bu durum, bir nevi anayasal hak olan HAK ARAMA ÖZGÜRLÜĞÜNÜ zedelemektedir.
Yasalar elbette ki toplum menfaatleri düşünülerek hazırlanır ancak teori ile pratik her zaman örtüşmez. Yeni yürürlüğe giren bir kanun hükmünün toplum üzerindeki etkisi uygulamayla ortaya çıkacaktır. Bu nedenle gerekli yasal düzenlemelerin yapılarak; vatandaşlarımızın dava açma çekinceleri yönünden mağduriyetinin giderilmesini umut ediyoruz” dedi.
 

 
 

Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
ramazan bayrami 
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet