Skip Navigation Links

Dünya, İskenderun'u tanıyacak

Festival ile ilgili en detaylı bilgileri, TOBB GGK Hatay İl Başkanı Çağrı Belibağlı verdi.

Gündem   A+a-

21 Eylül Dünya Barış Günü’nde, bu yıl birincisi düzenlenecek olan Uluslar arası nitelikteki “İskenderun Güvercini Barış Festivali”, kentimizin tanıtımı açısından büyük önem az ediyor.
TOBB Genç Girişimciler Kurulu ve Dumlupınar Spor Kulübü öncülüğünde başlatılan ve kısa süre içerisinde her kesimden destek bulan proje kapsamında, Dünyanın en büyük Güvercin koleksiyonu, İskenderun’da hayata geçirilecek. Festival kapsamında her ülkenin kendine özgü güvercinleri, aynı anda uçurularak, İskenderun semalarında barış için kanat çırpacak.

Her kesimden destek var
“İskenderun Güvercini Barış Festivali” ile ilgili detayların anlatıldığı toplantıya katılım yoğun oldu. İskenderun Kaymakamı Ali İhsan Su, CHP Hatay Milletvekili A.Aziz Yazar, Belediye Başkanı Dr. Yusuf Hamit Civelek, İTSO Meclis Başkanı Mehmet Binbay, Başkan Yardımcısı Müfit Tennioğlu, İl Turizm Müdiresi Aysun Çakar Çelenk, MKÜ Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Cevat Tosun ve çok sayıda davetlinin katıldığı toplantı, İTSO konferans salonunda gerçekleştirildi.

Dünya, İskenderun’u tanıyacak
Festival ile ilgili en detaylı bilgileri, TOBB GGK Hatay İl Başkanı Çağrı Belibağlı verdi. Belibağlı, İskenderun Güvercinin tanıtımına ve güvercinin simgelediği dünya barışına yönelik bu festival çerçevesinde, İskenderun ve Hatay ekonomisine fayda sağlamanın yanında, dünya barışına katkı sağlayacak olmanın, kendilerinde büyük heyecan uyandırdığını ifade ederek, “Hatay’ımızın güzel İlçesi İskenderun’un tarihini az çok hepimiz biliriz, dünya tarihinin önemli noktalarından biri olan İskenderun’un; İskenderun’da yer alan kurumların ve sivil toplum örgülerinin etrafında toplanacağı bir sembolünün, bir ortak paydasının olmadığından yakınan şehrimiz geçtiğimiz yıl İTSO’nın çalışmaları ve genel sekreteri Sn. H.İbrahim Kocadölü’ nün bireysel katkılarıyla, pek çoğumuzun daha önce duymadığı ve görmediği İskenderun Güvercini’ni bizlerle tanıştırmıştır.

Tarihte Büyük İskender’in posta güvercini olarak beslediği ve kullandığı, ünlü İngiliz Doğa Tarihçisi Darwin’in çalışmalarında bahsettiği, ve bilim adamlarının dünyaya yayılış noktası olarak İskenderun şehrini gösterdiği “Scandaroon Piegon” yani İskenderun Güvercini,
tıpkı Van’ın kedisi, Denizli’nin horozu veya Ankara’nın keçisi gibi; İskenderun’un sembolü olarak, gelecek planlamasında ciddi bir rol sahibi olacaktır. Bu güne kadar değerlendiremediğimiz bu sembolümüzü bu günden sonra var gücümüzle kullanmalı, hem şehrimizin tanıtımı hem de İskenderun ve Hatay ekonomisine katkıda bulunması için hepimiz taşın altına ellerimizi koymalıyız. Bu bağlamda TOBB Genç Girişimciler Kurulu ve Dumlupınar Spor Kulübü öncülüğünde başlatmış olduğumuz “İskenderun Güvercini Barış Festivali” ile İskenderun Güvercinin tanıtımına ve güvercinin simgelediği dünya barışına yönelik bu festival çerçevesinde, İskenderun ve Hatay ekonomisine fayda sağlamanın yanında, dünya barışına katkı sağlayacak olmak bizleri gerçekten heyecanlandırmaktadır. Önümüzdeki yıllarda birbirinden kıymetli misafirleri ağırlayacağımız, uluslar arası boyuta taşınıp, ilçemizin ve ilimizin tanıtımının ötesinde ülkemizin tanıtımının misyonunu üstleneceğine inandığımız bu organizasyonun, bu seneki ilk ayağı hepimiz için bir ön çalışma olarak, deneyim sahibi olmamızı sağlayacaktır. Festival sonrasında yerel yönetimimizin de katkılarıyla, şehrimizin sahil alanında kurmayı planladığımız barış meydanında, dünyanın ilk, dünyanın en büyük ve dünyada en çok türün bir arada olduğu tek güvercin koleksiyonu ile; hem Hatay’ımıza hem de İskenderun’umuza gelen, yerli ve yabancı ziyaretçi sayısının artacağına, bunun sonucu olarak da ekonomiye çok ciddi bir katkı sağlayacağına inanıyoruz. Sizlerden ricamız, ilçemize ve ilimize; gerek marka kent çalışmalarında, gerekse turizm sektörüne çok ciddi katkıları olacak olan İskenderun Güvercini Barış Festivalinde bizlerle beraber olmanızdır. Desteklerini bizlerden esirgemeyen İTSO Meclis Başkanı Sn. Mehmet BİNBAY’a , İTSO Yönetim Kurulu Başkanı Sn. Halil ŞAHİN’e ve İTSO Yönetim Kurulu Başkan Vekili Sn. Müfit TENNİOĞLU’na teşekkür ederiz” dedi.

İskenderun Dünya Barış’ının merkezi olsun
İTSO Genel Sekreteri H. İbrahim Kocadölü ise, internet sitelerinde yaptığı araştırmalar neticesinde, dünyanın her tarafında bilinen İskenderun Güvercininin, ne yazık ki bölgemizde tanınmadığına üzüntüyle şahit olduğuna dikkat çekerek, “Öncelikle İskenderun Güvercinini kendi bölgemize tanıtmakla işe koyulduk. Güvercin dünyanın her yerinde barışın simgesi olarak bilinir düşüncesinden hareketle, bu festival projesini gündeme getirdik. Projemiz her kesimden destek gördü. Umut ediyorum ki, bu yıl antrenman olarak gerçekleştireceğimiz festival, önümüzdeki yıllarda, İskenderun’u dünya barışının merkezi haline dönüştürecek önemli gelişmeleri beraberinde getirecektir” dedi.
MKÜ Öğretim görevlisi Prof. Dr. Cevat Tosun, slayt gösterisi ile desteklediği sunum konuşmasında, İskenderun’un tarihçesi ve “İskenderun Güvercini Barış Festivali” hakkında
detaylı bilgiler verdi.

Süper proje
İl Turizm Müdiresi Aysun Çakar Çelenk, projenin ilk olarak kendisine getirildiğinde büyük bir heyecan duyduğuna dikkat çekerek, “Sn. Çağrı Belibağlı ve H. İbrahim Kocadölü, projenin detaylarını anlattıklarında “işte budur” dedim. Akla ve mantığa yatkın, başarısından şüphe duyulmayacak bu proje, İskenderun’un, dolayısıyla Hatay’ın tanıtımına büyük katkı sağlayacaktır. İl Turizm Müdürlüğü olarak, imkanlarımız ölçüsünde her türlü desteği vermeye hazırız” şeklinde konuştu.

 

Başkan Civelek’in “GARİP” yaklaşımı
İskenderun Belediye Başkanı Dr. Yusuf Hamit Civelek, Festival ile İskenderun’daki mahallelere hizmet götürülmesi arasında bağlantı kurarak, “Her kesime eşit hizmet götürürseniz barış ortamı kendiliğinden oluşur. Elbette bu festival, İskenderun’a önemli değerler katacaktır. Yerel yönetim olarak destek vereceğiz” dedi.

Altyapı yetersiz
CHP Hatay Milletvekili A. Aziz Yazar, her geçen gün gelişen ve büyüyen ilçemizde, bu tür sosyal aktivitelerin, tanıtıma ivme kazandıracağına vurgu yaparak, “Şehrimiz gelişiyor ve büyüyor ama, bu gelişmelere hizmet edecek altyapı tesisleri aynı paralelde büyümüyor. İskenderun’da acil olarak lüx otellere ve restaurantlara ihtiyaç var” dedi.

Destek vereceğiz
İTSO Meclis Başkanı Mehmet Binbay da, bu festivalin şehrimize önemli kazanımlar sağlayacağına inandığını belirterek, “İTSO olarak İskenderun’un menfaatine olan her projeye destek veririz. Bu festival, İskenderun’un doğru tanıtımı açısından çok önemli. Her aşamasında desteğimiz olacaktır” dedi.

 

Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
ramazan bayrami 
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet