Skip Navigation Links

Devlet Anemi'ye Çözüm Üretmiyor !

Merkez İlçe Antakya’da Talasemi Hastaları’nın tedavi olabileceği bir devlet hastanesi olmaması,

Devlet Anemi'ye Çözüm Üretmiyor !

Sağlık   A+a-

Hatay'ın Merkez İlçesi Antakya’da Talasemi Hastaları’nın tedavi olabileceği bir devlet hastanesi olmaması, dar gelirli aileleri özel hastanelere mahkum ediyor. Talasemi Hastalığı’nın uzmanlığı olan Hemotoloji Bölümü uzun bir zaman önce Antakya Devlet Hastanesi’nden kaldırılarak Mustafa Kemal Üniversitesi Araştırma Hastanesi’ne nakledildi. Yapılan bu nakil işlemi; maddi gücü zayıf ve ağrılı hastalık geçiren anemi hastalarını mağdur etmekten başka bir işe yaramadı.

Akdeniz Anemisi hastalarının tedavisi, takip gerektiren ve sürekli doktor kontrolünde olması gereken bir hastalık. Bundan altı - yedi ay öncesine ağrılı hastalar Hemotoloji Bölümü’nde Uzman Doktor Gül İlhan kontrolünde iyi – kötü devlet kaynaklarından yararlanarak tedavilerini olabiliyorlardı. Fakat yeni çıkarılan bir düzenleme ile Hemotoloji Bölümü Araştırma Hastanesi’ne nakdilince tedavi olan onlarca Anemi hastası, hastalığı ve ağrısıyla baş başa kaldı.

Sağlık alanındaki bu skandal düzenlemeye akıl sır ermiyor. Dünya üzerinde anemi hastalığının en yaygın olduğu Akdeniz Bölgesi’nde, Antakya Devlet Hastanesi'nde hastalığı tedavi edebilecek birim maalesef yok.

Maddi durumu iyi olan hastalar MKÜ Araştırma Hastanesi’nin yarı özel statüsü olması sebebiyle muayene karşılığında belirli bir ücret ödeyerek muayene olup tedavileri hakkında fikir sahibi olabiliyorlar. Peki, maddi durumu yetersiz olan insanlar!

Ülkemizde uzun yıllardır yürütülen bir sağlık sistemi olan yeşil kart, dar gelirli bireylere sunulan bir sağlık hizmeti. Fakat bu sağlık hizmeti, anemi hastası Antakya’da yaşayan ve dar gelirli bireylerin sağlık sorununa çözüm olamıyor. Çünkü yeşil kart sahibi bir hasta direkt olarak ücretsiz bir şekilde MKÜ Araştırma Hastanesi’nde muayene olamıyor. Bu yüzden yeşil kartlı anemi hastaları, hastalıklarıyla ilgili tedaviyi devlet hastanesinde yalnızca dahiliye bölümünde muayene olabiliyorlar. Bu da anemi hastalarının hastalığının tedavi edilmemesi, ağrıların artması, hastalığın tedavi edilmediği için ilerlemesi ve ne yazık ki ölüm gibi sonuçlar doğuruyor.

Ülkemizde ''Akdeniz Anemisi'' olarak bilinen Talasemi Hastalığı, dünyada en sık görülen kalıtsal kan hastalığı.

Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
 
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet