Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

Sınav Giriş Ücreti Alınmayacak Mı?

Kamu Denetçiliği Kurumu Başdenetçisi M. Nihat Ömeroğlu, Türkiye ve Ortadoğu Amme İdaresi Enstitüsü'nden büyük bir girişim.

Sınav Giriş Ücreti Alınmayacak Mı?

Yerel   A+a-

TODAİE giriş sınavı ücreti uygulamasının sonlandırılmasını istedi.
Yüksek lisans sözlü sınavına giriş ücretinin iade edilmesini isteyen S.F.K isimli vatandaş için Ombudsman devreye girdi. Türkiye ve Ortadoğu Amme İdaresi Enstitüsü (TODAİE), yüksek lisans sözlü sınavına katılmak amacıyla elektronik sistem üzerinden ön kayıt başvurusu yapmak için 50 TL ödeme aldı. ALES puanına göre belirlenen yüksek lisans programı aday listesine giremediği için sözlü sınava da katılamayan S.F.K, herhangi bir hizmetin karşılığı olmadığı iddiası ile yatırmış olduğu tutarın kendisine iade edilmesi için TODAİE'ye başvurdu. S.F.K'nın talebi, herhangi bir gerekçe gösterilmeden reddedildi. Bunun üzerine S.F.K çözümü Ombudsmanda aradı.

"KANUNİ DAYANAĞI YOK"
Şikayeti incelemeye alan Baş Ombudsman Ömeroğlu, TODAİE tarafından alınan sınav ücretinin kanuni dayanağının bulunmadığını ve bu nedenle, sınava girecek kişilerden alınan 'giriş sınav ücretinin' 'hukuki ve kanuni' bir dayanağının olmadığını kaydetti.
TODAİE'nin, kamu kaynakları ile finanse edilerek faaliyette bulunan bir kamu kuruluşu olduğunu belirten, Ömeroğlu, kuruluş amacı, görevleri ve gelir kaynakları belli olan Enstitünün, asli görevini yerine getirirken ticari bir kuruluş gibi kazanç elde etmek amacıyla her başvurudan ücret alması ve sadece mülakata girmek amacıyla para yatırıp netice olarak mülakata girmeye hak kazanamayan kişilere herhangi bir hizmet sunmamasına rağmen almış olduğu parayı iade etmemekte direnmesinin hakkaniyetle bağdaşmadığını bildirdi.


Ömeroğlu, TODAİE'nin öne sürdüğü yazılım kullanımının maliyet oluşturduğu açıklamasının mantıklı gerekçe olarak yeterli olmadığı, giriş sınavı ücretinin yasal dayanağı olduğunun varsayıldığı durumda dahi, söz konusu maliyetin öncelikle mülakata giren, sınavı kazananlardan karşılanmasının hakkaniyete daha uygun olacağını ifade etti. Vatandaşı haklı bulan Baş Ombudsman Ömeroğlu, S.F.K'nın yatırdığı ücretin kendisine iade edilmesi ve kanuni dayanağı bulunmayan "giriş sınavı ücreti" uygulamasının sonlandırılması için TODAİE'ye tavsiye kararı verdi. Tavsiye Kararının ardından TODAİE, sınav ücreti olarak ödenen tutarın S.F.K'ya ödeneceği ve 2015-2016 akademik yılında lisansüstü programlar için sınav ücreti alınmayacağı bilgisini KDK'ya bildirdi.
(İHA)

Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş