Skip Navigation Links

Arsuz’a bahar geldi

Arsuz, ilkleri Belediye Başkanı Nazım Culha ile yaşıyor

Arsuz’a bahar geldi

Kültür Sanat   A+a-

Arsuz Belediyesi, 30 Mart Yumurta Bayramı(Ğid Sabatağş) ile 14 Nisan Bahar Bayramı (Evvel Nisan) arasında kalan 14 günlük süreyi renkli bir festivale dönüştürdü. Baharın gelişini simgeleyen iki bayram arasındaki zaman zarfında Arsuz’da ilk kez düzenlenecek olan 1. Bahar Şenliği etkinlikleri ile gelenek ve göreneklerin yaşatılmasına da katkı sunan Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha, 30 Mart Yumurta Bayramı’nda protokol ve halk bayramlaşmasına örnek bir ev sahipliği yaptı. Geçen yıl, 30 Mart yerel seçimlerine denk gelmesi nedeniyle kutlama yapılamayan 'Yumurta Bayramı" kutlamaları, bu yıl hem Arsuz’un ilçe olmasının ilk yılını doldurması, hem de Nazım Culha’nın belediye başkanlığında ilk yılını doldurması dolayısıyla adeta şenlik havasında, büyük bir coşkuyla gerçekleşti.

Bayram kutlamalarına Arsuz Kaymakamı Fatih Baysal, Arsuz Garnizon Komutanı Deniz Albay Mutluhan Algür, Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha ve eşi Selda Culha, Arsuz Jandarma Komutanı Üstteğmen Nadir Bilbay, CHP Arsuz İlçe Başkanı Faik Çekin, AKP Arsuz İlçe Başkanı Nadim Tan, MHP Arsuz İlçe Başkanı Veysel İsnal Uzun, İskenderun Belediye Başkan Yardımcısı Tevfik Yıldız, İskenderun Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Şehmus Aslan, mahalle muhtarları, kamu kurum ve temsilcileri, CHP Hatay Milletvekili Aday Adayları, sivil toplum örgüt temsilcileri, işadamları, oda ve dernek başkanları ile çok sayıda davetli katıldı. Akçalı Hizmet Binası’nda verilen yemekte, protokol üyeleri bayramın simgesi olan yumurtaları tokuştururken oldukça renkli görüntüler oluşturdu.

“Bayramlarımızı yaşatacağız”

Yaptığı konuşmada bayramın önemine değinen ve 30 Mart Yumurta Bayramı’nın bölgede uzun bir tarihi süreci olan, geleneksel bir bayram olduğunu ifade eden Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha, “Belediye olarak bu yıl bayramı festival tadında kutluyoruz. 1. Bahar Şenlikleri adı altında 15 gün sürecek etkinlikler gerçekleştireceğiz. Özünde baktığınız zaman gerek bölgemizde, gerek ülkemizde gerek dünyada Bahar Bayramı veya Nevruz Bayramı gibi isimlerle yapılan etkinlikler 1 Mart’tan 14 Nisan’a kadar yayılır. Bölgemizde Hicri Takvime göre 30 Mart; 17 Mart olarak, 14 Nisan da 1 Nisan olarak geçer.  17 Mart ile 1 Nisan arasındaki süre de bahar bayramı olarak kutlanır. Bu bayramların içeriği de doğanın canlanması ve yeniden doğuştur. Bu bayramın sembolünüzün yumurta olmasının da nedeni budur. Farklı kültürler, bu bayramı farklı biçimde kutluyor. Arsuz’da da farklılıkların ahengi sonucunda oluşan ortak kültürün en güzel örneğidir 30 Mart Yumurta Bayramı. Bizler de bu ahengi sonuna kadar sürdüreceğiz ve zedelemeyeceğiz. Atalarımızın burada uyguladığı gelenekleri, gelecek kuşaklara aktaracağız. Eskiden yapılan güreş gibi etkinlikleri de  önümüzdeki yıllarda etkinliklerimize dahil edip, bayramın adına daha uygun kutlamalar yapacağız. Yöresel adıyla Ğid Sabatağş ımbarek ığleykin.(Yumurta Bayramınız kutlu olsun)”  şeklinde konuştu.

Protokol üyeleri daha sonra, esnafın stant açarak, ürünlerini satışa çıkardıkları panayır alanını gezdikten sonra halkın bayramını kutladı ve bayramın birlik ve beraberliğe vesile olmasını temenni etti.

 

 

Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
ramazan bayrami 
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet