Skip Navigation Links

Arsuz Belediyesi Avrupalı Gençleri Ağırladı

Arsuz Belediyesinin ev sahipliğinde 'Avrupa Birliği Gençlik Programları' kapsamında Arsuz Belediyesine gelen Polonya,Macaristan,Romanya ve Bulgaristan

Gündem   A+a-

 
 
Arsuz Belediyesinin ev sahipliğinde “Avrupa Birliği Gençlik Programları” kapsamında Arsuz Belediyesine gelen Polonya,Macaristan,Romanya ve Bulgaristanlı gençler “Poor Environment Poor People” (Kısır Çevre, Kısır İnsanlar) projesinde hem çalıştılar hem de Hatay’ı tanıma fırsatı buldular.
 
Arsuz Belediyesinin ev sahipliğinde ve ortak yürütücülüğünde gerçekleşen değişim projesi dokuz gün sürdü. Gerçekleşen projeye Türk öğrenciler ile birlikte Polonya, Macaristan, Romanya ve Bulgaristan’dan gelen 32 genç projeye hayat verdi.
Öğrenciler, her ülkenin ayrı çevresel problemleri bulunmasına rağmen dünya genelinde ortak çevre problemleri bulunduğunu; İklim değişiklikleri,küresel ısınma,deniz kirliliği ve geri dönüşümü mümkün olmayan atıkların şuan en büyük çevre sorunları olduğun üzerinde durdular.
“Poor Environment Poor People” (Kısır Çevre,Kısır İnsanlar) adlı Avrupa Birliği Gençlik Değişim Projesi İskenderun’un Arsuz Beldesinde 10-19 Haziran 2011 tarihleri arasında gerçekleşti.Bu proje Devlet Planlama Teşkilatına bağlı Türk Ulusal Ajansı tarafından fonlandırıldı. Projede gerek atölye çalışmalarında gerek dış ortam faaliyetlerinde çevre sıkıntıları ve problemlerin çözümü ile birlikte sebepleri konuşulup tartışıldı.Doğal yapısıyla Arsuz Beldesi,doğal mirasımızın ne kadar zengin olduğunun bir göstergesi olarak gelen arkadaşlarımıza olumlu örnek oluşturdu.
Projenin diğer bir amacı ise farklı kültürden gelen gençlerin bir arada bulunup vakit geçirmesi ve birbirlerinin kültürlerini yakından tanıması ve eğer varsa ön yargılarının yıkılmasına yardımcı olmaktı.Farklı dil,din,ırkların kardeşçe yaşayabildiği Arsuz,bu çalışmalar için yaşayan bir örnek teşkil etmiştir.Proje süresince çevre üzerine çeşitli atölye çalışmaları yapılmış ve bunun yanı sıra her ülkenin kendi kültürünü tanıtması için kültürel geceler düzenlenmiş son akşam yapılan Türk gecesi ile gelen Avrupalı gençlere yöremize uygun bir kına gecesi düzenlenmiştir.
Programları gereği Arsuz Belediye Başkanı Fuat SÜME ile birlikte Hatay Valimiz Sayın M.Celalettin LEKESİZ’i de makamında ziyaret eden gençler proje hakkında bilgi alışverişinde bulundular. Daha sonra St.Pier Kilisesi, Arkeoloji Müzesi ve Antakya’nın eski çarşısını gezme imkanı buldular.
 
Valilik Brifing Salonu’nda gerçekleşen kabulde konuşan Hatay Valisi Lekesiz, gençleri barış ve hoşgörü ili Hatay’da ağırlamaktan memnuniyet duyduğunu ifade ederek, çevre konusunun, bugünümüz ve geleceğimiz açısından en önemli sorunların başında geldiğine dikkat çekti.
 
Lekesiz, Sanayi Devrimi’nden sonra yaşanan süreçte kontrolsüz kentleşmenin, çevre sorunlarını da beraberinde getirdiğini vurgulayarak, ‘Kırsaldan kentlere yoğun göç, toprağın aşırı kullanımı, bilinçsiz gübre kullanımı, insanların tüketim alışkanlıklarının değişmesi çevre kirliliğine yol açtı. Şimdi küresel bir boyut kazanan bu soruna çözüm üretmek için çeşitli çalışmalar yapılıyor.’dedi.
 
Gençlere Hatay hakkında kısa bir bilgi de veren Vali Lekesiz, ‘Hatay’ın öyküsü esasen insanlığın ortak hikayesidir. Hatay, onlarca uygarlığın buluşma noktasıdır. Bu uygarlıkların ilimizde bıraktığı somut ve soyut pek çok kültür mirası vardır.’dedi.
 
Lekesiz, bu tür projelerin; farklı kültürleri tanımak, varsa önyargıları ortadan kaldırarak güçlü bir işbirliği ve iletişim kurmak anlamında önemli olduğunu kaydederek, ‘Burada çok güzel vakit geçireceğinize inanıyorum. Belediye Başkanımıza da projeye katkılarından dolayı teşekkür ediyorum.’ dedi.
 
Arsuz Belediye Başkanı Fuat Süme ise, farklı üniversitelerden bir araya gelen 8 öğrencinin kontrolünde gelişen proje ile Bulgaristan, Romanya, Polonya ve Macaristan’dan gelen 24 genci 10 gün boyunca misafir edeceklerini ifade ederek, ‘Gençler kendi aralarında sosyal çevre ve kültür konusunda paylaşımlarda bulunuyorlar. Bu gençlerin çoğu ülkelerinde Kamu Yönetimi ve siyaset bilimi gibi önemli bölümlerde okuyor. Gençlerin ülkemizden olumlu izlenimlerle ayrılmaları bizi memnun eder.’diye konuştu.
Ziyaret sonrasında Vali Lekesiz gençlere Hatay’ı tanıtan CD’ler verdi.
 
Arsuz Belediyesi tarafından 9 gün ağırlanan gençleri eğlendirmek için Belediye Başkanı Fuat SÜME yerel sanatçı Oktay YAKUT’u davet etti. Gecede doyasıya eğlenen gençler Arsuz’u çok sevdiklerini ve ilk fırsatta tekrar gelmek istediklerini belirterek başta Fuat SÜME‘ye kendilerine yardımcı olan ve hizmet veren herkese teşekkür etmeyi ihmal etmediler.
 
 
 
 
 


Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
 
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet