Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

Türkiye IŞİD'e yönelik operasyon yapacak mı?

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Musul'da IŞİD'e yönelik operasyon için, neler dedi.

Dünya   A+a-

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Musul'da IŞİD'e yönelik operasyon için, ''Şu anda bir operasyon gündeme gelmiş değil. Gelmesi halinde Türkiye'nin yapacağı katkılar konusunu da tabii ki ele alırız'' dedi.
Başbakan Davutoğlu, Portekiz'in başkenti Lizbon'daki temasları çerçevesinde Portekiz Başbakanı Passos Coelhos ile ortak basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısında Irak konulu bir soruyu cevaplandıran Davutoğlu, "Ankara'dan Bağdat'a giden askeri uçaklarımız Sayın Abadi'nin Türkiye ziyareti sırasında savunma bakanları arasında gerçekleştirilen toplantıda beyan edilen ihtiyaçlar vesilesiyle Bağdat'a gönderilen malzemelerden oluşmaktadır. Türkiye ile Irak arasında savunma alanında, güvenlik alanında yapılan anlaşmalar var ve bunun gereği olarak Irak'ın istikrarı tabi Türkiye için hayati derecede önem taşıyor. Yine aynı şekilde hatırlayacaksınız benim Irak ziyaretim esnasında da hem Bağdat'ta görüşmeler yapmıştık hem de Erbil ziyaretinden sonra, Erbil'de ve civarında TSK'nın Peşmerge güçlerine verdiği eğitim alanlarını da ziyaret etmiştik. Dolayısıyla Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi ile de bu anlamda güvenlik işbirliğimiz var. Irak'ın ve Suriye'nin istikrarı bizim için hayati derecede önemlidir" diye konuştu.
IŞİD başta olmak üzere terör örgütlerinin Irak ve Suriye topraklarında oluşturdukları güvenlik riskinin Türkiye için de güvenlik riski oluşturduğuna dikkat çeken Başbakan Davutoğlu, bu konuda Türkiye'nin tutumunun açık ve net olduğunu dile getirerek, "Biz her zaman Suriye rejiminin kanlı saldırılarına da karşı durduk, terör örgütünün acımasız ve insanlık dışı faaliyetlerine de karşı durduk. Tutumumuz ilkeseldir. Bu anlamda da koalisyon içinde, ki Genel Kurmay Başkanımız geçen ay Riyad'da yapılan toplantıya katıldı, daha önce yapılan toplantılara bakanlarımız katıldı. Milli Savunma Bakanımız yakında Washington'daki toplantıya katıldı. Bütün bu istişare süreçlerinin içindeyiz" dedi. Davutoğlu, Musul'un, Musul halkının kendisinin de içinde olduğu bir süreçle tekrar barışa, huzura, istikrara kavuşmasının ve mezhep, mezhepçi ve terör baskısı gibi her türlü baskıdan azat edilerek istikrara kavuşmasının tarihi ve stratejik bir misyon olduğunu belirtti.

''BİR OPERASYON GÜNDEME GELMİŞ DEĞİL''
Davutoğlu sözlerini şöyle sonlandırdı: "Bu anlamda tabii ki şu ana kadar olduğu gibi Irak hükümeti ve Kürt Bölgesel Yönetimi ve ayrıca Musul valisinin öncülüğünde yürütülen çalışmalara destek verdik. Geçen hafta da Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Usame Nuceyfi Türkiye'deydi. Kendisi Irak Cumhurbaşkanı adına Musul'un kurtarılmasıyla ilgili görevlendirilmiştir. Bütün bu konuları ele aldık ancak bundan sonraki aşamada ortada şu anda hemen beyan edilmiş bir operasyon ya da yapılacak şu ana kadar sürdürülen çalışmalar dışında bir çalışma gündeme gelmiş değil. Gelmesi halinde Türkiye'nin yapacağı katkılar konusunu da tabii ki ele alırız."
(İHA)
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar