Skip Navigation Links

İzinsiz damacana su satanlar yandı?

Sağlık Bakanlığı, damacana suların izin belgesi olmadan satılacağı iddialarına ilişkin...

Sağlık   A+a-

Sağlık Bakanlığı, damacana suların izin belgesi olmadan satılacağı iddialarına ilişkin, şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da izin belgesi olmadan su satışı ve nakline izin verilmeyeceğini bildirdi.
Sağlık Bakanlığı'nda yapılan yazılı açıklamada, bugün bir gazetede yayınlanan "Damacana sular izin belgesi olmadan satılacak" başlıklı haberde eksik ve yanlış bilgilerin bulunması üzerine açıklamanın yapılmasına ihtiyaç duyulduğu belirtildi.
Kaynak ve içme sularının üretim sonrasında hijyenik ortamlarda taşınması, depolanması ve satışının yapılması, halkımızın sağlıklı, temiz ve güvenli su tüketiminin sağlanması amacıyla "Ambalajlı Su Satış Yerleri ile Ambalajlı Su Nakil Araçlarının Tabii Olacağı Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ"in 2014 yılı Ağustos ayında yayımlandığı hatırlatıldığı açıklamada, "Bu tebliğle su satışı yapılan yerlerde boş ve dolu damacanaların ayrı bölümlerde muhafaza edilmesi, satış yerinin duvar ve yüzeylerinin uygun nitelikte malzeme ile kaplanması, damacanaların güneş ışığı, toz, duman gibi olumsuz koşullara maruz kalmasının engellenmesi, tüp, petrol benzeri ürünlerle birlikte bulundurulmaması gibi tüketiciye temiz ve sağlıklı su teminine yönelik şartların sağlanması amaçlanmıştır. Bu şartları sağladığı yerinde tespit edilen iş yerlerine İl Halk Sağlığı Müdürlükleri tarafından izin belgesi verilmektedir. Alınan izin belgesi de tüketicilerin görebileceği yerlere asılmaktadır.
Ancak saha uygulamalarında, Bakanlığımızca belirlenen temiz ve sağlıklı su teminine yönelik şartları taşıyan birçok su satış yerinin iskan izni alınamaması gibi sebepler gerekçe gösterilerek belediyelerden İş yeri Açma ve Çalışma İzin Belgelerini temin edemedikleri anlaşılmıştır. Oysa ki bu yerlerin ticaret odalarına kayıtlı oldukları, elektrik ve su gibi hizmetlere ulaştıkları, vergiye tabi olarak hizmet sundukları bir gerçektir" ifadelerine yer verildi.
Açıklamada, sağlık açısından gerekli şartları taşıyan bu iş yerlerinin mağdur olmaması adına istenen belgeler arasında yer alan "İş yeri Açma ve Çalışma İzin Belgesi" yerine "Vergi Levhası Örneği" istenmesi yönünde bir mevzuat düzenlemesi yapıldığı belirtildi.
Yapılan düzenlemenin su satış yerlerinin denetiminde herhangi bir aksamaya sebep olabilecek bir düzenleme olmayıp aksine bu iş yerlerinin uygun şartlarda çalışması ve kayıt alınmasını kolaylaştıran bir düzenleme olduğuna dikkat çekilen açıklamada, "Kayıt altına alınan iş yerleri ülke genelinde en az üçer aylık periyotlarla Halk Sağlığı Müdürlükleri denetim ekiplerince denetlenmektedir. Şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da izin belgesi olmadan su satışı ve nakline izin verilmeyecektir. Bakanlığımız, halkımıza temiz ve sağlıklı su temin edilmesini sağlamaya yönelik çalışmalarını tüm kararlılığı ile sürdürmektedir" denildi.
(İHA)
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
ramazan bayrami 
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet