Skip Navigation Links

Semt Pazarları Bizim İçin Önemli!

İskenderun Belediye Meclisi gündeminde bulunan maddeleri görüşmek üzere, Belediye Başkanı Seyfi Dingil başkanlığında toplandı.

Semt Pazarları Bizim İçin Önemli!

Gündem   A+a-

Oturum sırasında, gündem dışı yapılan konuşmalarda en çok üzerinde durulan konu, temizlik işçilerinin iş bırakma eylemi ile sosyete pazarında yaşanan mağduriyet oldu.
AK Parti Belediye Meclis Üyesi Abid Erol’un, semt pazarları konusuna değinerek çalışmaların son durumu hakkında Belediye Başkanı Seyfi Dingil tarafından değerlendirilme yapılmasını istemesi üzerine konuşan Başkan Seyfi Dingil; "Semt pazarlarını revize ediyoruz. Şehir içerisinde yeni semt pazarları yapabileceğimiz arsalar bakıyoruz. Semt pazarları bizim için önem arz ediyor. İstiyoruz ki, semt pazarlarının otoparkı olsun, çevre düzenlemesi olsun. Vatandaşlarımız öyle çamur içerisinde pazarlarda gezmesinler” dedi.

‘CEMEVİ İBADETHANE OLARAK KABUL EDİLSİN’ ÖNERİSİ!
Oturumda, CHP grubu; Cemevi’nin ibadethane olarak kabul edilmesi ve temizlik hususunda yazılı bir önerge verdi. Başkan Seyfi Dingil konuyla alakalı, “Biz zaten belediye olarak Cemevinin temizliğini yapıyoruz. Maddi ve manevi desteğimiz sürüyor, sürecek de.. Biz kalpten Cemevine bağlıyız, saygı duyuyoruz. Ancak, ortada bir yasa var, bunun üzerinden tartışma ortamı yaratılmasını da doğru bulmuyorum” dedi. Konuşmaların ardından, önerge oy çokluğuyla rededildi. AK Parti Belediye Meclis Üyesi Abit Erol ise önergeye destek verdi.
Daha sonra gündemin 1.maddesine geçildi. Banka ATM Makinesi tahsis ücretlerinin arttırılması teklifi meclis tarafından Bütçe Komisyonuna havale edildi.
Gündemin 2.maddesinde ise Belediyemiz mülkiyetinde bulunan Sosyal Tesislerin bir kısmının faydalanma ve kullanma hakkının devri konusu oy çokluğu ile kabul edildi. Sahildeki 3 nolu ve 5 nolu sosyal tesislerin Özsüt ve Hilton’a tahsis edileceği ileri sürüldü.

‘BÖYLE HAK ARAMA OLMAZ’
AK Parti Belediye Meclis Üyesi Bülent Özer, belediye meclis oturumunda yaptığı konuşmayla dikkatleri üzerine çekti. Dün iş bırakan temizlik çalışanlarına sert çıkan Özer, “Böyle hak arayışı olmaz. Geçmişte de ödemelerde sıkıntı yaşandı. Ancak böyle sıkıntı olmadı. Kaldı ki, kendilerine ödeme yapılacağı önceden duyurulduğu halde, şehirde kirlilik oluşmasına izin verdiler. 350 bin nüfuslu İskenderun’da böylesine sorumsuz davranılmasına izin veremeyiz. Başkanım bu konuda radikal karar almalı. Sebep olanları kınıyorum” tepkisinde bulundu.

VİCDANEN RAHATSIZIM!’
Büyükşehir Belediye Meclisi’nde su tarifelerine yapılan zammı da eleştiren Belediye Meclis Üyesi Bülent Özer, “İçme suyu tarifelerine zam yapılırken, meclis toplantısına katılmadım. Çünkü vicdanen rahatsızım! Böyle yüksek meblağları kabul etmek mümkün değil. Dava açma hakkımı da saklı tutuyorum. İş yerlerinde ve konutlarda bu yüksek rakamları ödeyemeyecek olan insanlarımız var. Bu durumu Büyükşehir Belediye Meclisi’nde gündeme getirmeyi düşünüyorum. Hep birlikte bu konuda birşeyler yapabiliriz” diye konuştu.


‘BİZ ÖDEMELERİMİZİ YAPIYORUZ’
CHP Grup Başkan Vekili Gazanfer Dik’in çöp meselesi ile sosyete pazarı hususunda yaşanan gerginliği hatırlatması üzerine konuşan Belediye Başkanı Seyfi Dingil, çöp konusunun çözüme kavuşturulacağını ifade ederek, “Çöp bir muamma.. Victor Hugo’nun kitapları kadar kabarık. Biliyorsunuz, 30 Mart’tan önce birikmiş borç vardı. Hatay Büyükşehir olduktan sonra 6360 sayılı yasa diyor ki, ‘çöpün toplanması ve temizlik işi senin. Parasını sen ödeyeceksin. İyi de, biz tesisler ayrışmadan bunu nasıl yapacağız? Tamamını ödesek, bize zimmet çıkaracaklar, bunu biliyoruz. Bu yüzden hep masrafın yarısını ödedik. Derken, büyük uğraşlarımızdan sonra 120 lira +KDV’ye Büyükşehir Belediyesi ortak oldu. 90 lirasını biz, 30 lira +KDV’yi Büyükşehir ödeyecekti. Hatta buraya bir müdür atayacaktı, yapmadılar” dedi.
Başkan Seyfi Dingil konuşmasının devamında, “Bir aydır bekliyoruz. Yine de bu süreçte temizlik işçilerine her ay 1.5 milyon ödeme yaptık. Şimdi 2 ay gecikti diye, yaygara koparıyorlar. Oysa 1 milyon 850 bin lira Büyükşehir Belediyesi’nin borcu var, 350 bin lira ödediler, yarın için de 1.5 milyon lirayı vereceklerini söylediler. Buna rağmen, sendika ve bazı çalışanlar birkaç gün idare edemediler. Oysa sağlık ve hijyen üzerinde iş bırakma eylemi mi olur? Bunlar yanlış şeyler. Görüyorum ki, çöpün içinde mafya var. Buna izin vermem! Bir günde öyle çöpler birikmiş ki, İstanbul’da yok! Gözdağı vermek için sağdan soldan toplayıp, gözümüzün içine koydular. Bunu ben yemem! Yoksa kabadayılık yapmak çok kolay. Biz istiyoruz ki, kimse mağdur olmasın. Oysa 45 mahallede sadece 90 süpürgecimiz var. Onlar işlerinin başındaydı. Bu süreçte etrafın böyle kirli kalmasına izin veremezdik. Hemen, Dörtyol, Payas ve Belen’den temizlik araçları getirtip, temizlik işine koyulduk. Yani temizliği biz yaptık. Ayrıca, mahkemeden tespit yaptırdık. Noter’e söyledik, gelmediler. Korkuyorlar çünkü! Böyle olunca, ortalığı velveleye verenler, gelip bizden özür dilemek istedi. Böyle şey olur mu?” diye konuştu.

‘EMEKLİ MEMUR GİBİYİM’
Başkan Seyfi Dingil ayrıca, “Dörtyol Belediyesi 4 ay, Payas Belediyesi 3.5 aydır ödeme yapamıyor. Belen Belediyesi’ne ise haciz konulmuş. Bu konuyu çözmemiz gerekiyor. Bugün, (dün) saat 18.00’de valilikte buluşuyoruz. Protokolde yeni düzenlemeler yapıp, Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş’ın birliğin başına geçmesini söyleyeceğiz. Bu arada, eskiden belediyemizin 10 milyon lira geliri vardı. Şimdi yok! Hatta yüzde 60 kesinti var. Emekli memur gibiyim. Geliri artırmak için çabalıyoruz. Ankara’yla görüşüp, hizmetlerimizi anlatıyoruz. Feyezan Kanalı düzenlemesi için 12 milyon para geldi. Haftaya başlıyoruz. Kentsel dönüşüm için de son aşamaya geldik” dedi.

DÜN KARŞI GELENLER, BUGÜN KOL KOLA..’
İskenderun’da yaşanan sosyete pazarı gerginliğine de değinen Başkan Seyfi Dingil, “Ben bu konuda ilgili isimleri çağırdım. Dedim ki, Sosyete Pazarı’na siz de ortak olun. Ucuz pazarı öğrenin, birlikte yapın.. Yanaşmadılar! Oysa biz yerli esnaftan haftada 2 TL alıyoruz. Böyle de bir kolaylık sağlıyoruz. Şimdi sosyete pazarı gelince, kıyamet koptu. Neden? Bu insanlar gelmeyecek mi? Geçenlerde de, Yöresel ürünlerin sergilendiği pazar esnafı buradaydı. Burada 30 liraya, 40 liraya satılan kaliteli peynirlerin kilosu, 7-8 liradan satılıyordu. Herkes akın etti. Binlerce teşekkür telefonu aldık. Eski bir tabir var, ‘istemezük’ derler ya hani, bizim pazar esnafı hemen karşı geliyor. Oysa o arkadaşlarımıza de teklif ettim. Ne yani, karşı geliyorlar diye vatandaş ucuz pazara gelmesin mi? Kimse kusura bakmasın, herkes gelecek! Zaten gördüm ki, dün karşı gelenler, sosyete pazarı esnafıyla bir araya gelmiş, çay içiyorlar. Şimdi ‘siz yanlış anlamışız’ diyorlar. Olmuyor böyle” açıklamasında bulundu.


‘HAYAL KIRIKLIĞI YAŞADIK’
Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş’ın geçtiğimiz günlerde açıkladığı 166 proje lansmanına da değinen AK Parti Belediye Meclis Üyesi Bülent Özer, İskenderun’a haksızlık yapıldığını söyleyerek, bu duruma tepki gösterdi.
Özer, “Açıklanan projeleri işittiğimizde hayal kırıklığı yaşadık. İskenderun için sadece iki proje düşünülmüş. Çok katlı otopark ve yeni otogar projesi. İskenderunlular olarak bu iki projeden fazlasını hakettiğimizi düşünüyorum. Lütfü başkan, halen Antakya Belediye Başkanı olarak davranıyor. Olacak şey değil! Projeler arasında, İskenderun’a kavşak yok. Üst geçit yok. Başka ilçelere teleferik düşünülüyor, İskenderun’a yok. Böyle bir anlayış olamaz! Biz para verirken iyi, alırken yüzde 5 diye bir mantık olamaz. Herkesten destek bekliyorum. İskenderun hakettiğini almalıdır. Bu konuda herkes üzerine düşen görevi yapmalıdır” diye konuştu. Belediye Başkanı Seyfi Dingil ile CHP Belediye Meclis Üyesi Yılmaz Öztürk, “Lütfü Başkanla görüşeceğiz. Projelerimizi önünü koyduğumuz sürece, bize destek vereceğini düşünüyoruz” dediler.

‘BARINMA EVİ OLSUN’
MHP Grup Başkan Vekili Muhittin Kara ise konuşmasında, “İskenderun’da Barınma evi olsun. Hayvanlara bile barınak yapıyoruz. Ama ihtiyaç sahiplerinin barınacağı bir yer yok. Bu konuda bizlerin yapması gereken birşeyler olmalı. Biz yapamıyorsak, Ankara yapsın” diyerek, sözlü önerisinin gündeme alınmasını istedi.
Oy çokluğuyla gündeme alınan ‘Barınma Evi’ konusunda Başkan Seyfi Dingil, “Şimdi yapmamız mümkün değil. Ancak, barınma evi için ileride bir çalışma başlatabiliriz. Ya da konuyu Ankara’ya taşıyabiliriz” dedi.
 

Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
 
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet