Skip Navigation Links

Tarım sektörüne kalifiye eleman projesi hayata geçirildi

Tarım işçiliğinde eğitim, istihdam ve sosyal güvenlik projesi kapsamında, kentimizde hibe destekli eğitim veriliyor.

Gündem   A+a-

Tarım sektörüne kalifiye eleman projesi hayata geçirildi


Tarım işçiliğinde eğitim, istihdam ve sosyal güvenlik projesi kapsamında, kentimizde hibe destekli eğitim veriliyor.
İskenderun Sebze Meyve Satıcıları ve Manavlar Odası'nda düzenlenen kursa, ilçemizden 160 kursiyer katılıyor. Kurs, her gün 09.00-13.00 saatleri arasında düzenleniyor.

“Amaç katı dışı istihdamı önlemek”
Kentimizdeki tarım işçilerine kurs veren Ziraat Mühendisi Aysel Budak, projenin, tarım işçilerinin sigortasız çalışmasını engelleyici ön adım olarak nitelendirdi.
Budak, "Öncelikle sosyal sorumluluk projesi. Tarım işçilerinin sigortasının çalıştırmayı önleyen ön adım. Devamlılık, işgüvenliği, prim ödeme, sosyal güvenliğin sağlanmış oluyor. Çok fazla üniversite mezunu var. İşsiz, güvencesiz çalıştırılabiliyor. Bu projeyle önüne geçilmiş olacak. Herkes sigortalı olacak. Bu AB projesine kursiyerler adına teşekkür ediyorum. Kurs bitiminde sertifika verilecek. Sigortasız çalıştırılmamasına ön ayak olmuş oluyor. Bu projeye sigortasız olanlar katılıyor. Kursiyerlerin yarısı bayanlardan oluşuyor. Toplam bütçesi 363.981,90 avro olan proje bütçesinin yüzde 90'ı Avrupa Birliği tarafından, yüzde 10'u ise TÜSPAF ve proje ortaklarından karşılanacak" dedi.

Potansiyel kursiyerler belge sahibi olacak
6 Ocak tarihinde başlayan ve dört ay sürecek olan kursa katılan gündelikçi tarım işçileri, ayda 160 euro para kazanırken, bir yandan da eğitimle belgeli tarım işçisi ünvanına kavuşuyor.
Yenilikçi yöntemlerle kayıtlı istihdamın teşviki hibe programında, Tokat, Samsun, Osmaniye ve Hatay'da, her ilde 160'şar olmak üzere, toplam 640 kursiyere ürün toplama, istifleme, ambalajlama eğitimi veriliyor.
Hedef bölgelerde kayıt dışı ve mesleki yeterlilik belgesi olmadan çalışan gündelikçi tarım işçilerinin bilgi ve becerilerini, mesleki eğitim yoluyla geliştirerek belgelendirmenin amaçlandığı projede, meslek kuruluşları ve sivil toplum kuruluşlar vasıtasıyla tarım işçiliğinin bir meslek kapsamı içerisine alınması konusu da kamuoyu oluşturmak hedefleniyor.


Ziraat bilinci aşılanıyor
Hedef grup ve nihai faydalanıcıların kayıt dışı tarım işçiliğinin olumsuz etki ve sonuçlarıyla, kayıtlı ve sosyal güvenlik güvencesi şemsiyesi altında çalışmanın olumlu etkileri hakkında bilinçlenmeleri ve farkındalıklarının arttırılması amaçlanan eğitimle, hedef bölgelerde tarım işçilerinin kayıt altına almak ve istihdamlarını sağlamak üzere 4 dernek kurulması ve proje sonunda hedef bölgelerdeki tarım işçilerinin istihdamlarının ve sosyal güvencelerinin sağlanması, dernek kurulumu ve yönetimi konusunda eğitim almış 40 yönetici adayının kurulan derneklerde görev alması, kurulan dernekler sayesinde aracı işçi simsarlarının aradan çıkartılmasıyla hedef kitlenin doğrudan gelirlerinin arttırılması, 640 tarım işçisinin mesleki eğitim yoluyla bilgi ve becerilerinin geliştirilerek belgelendirilmeleri, hedef kitlenin eğitimli ve belgeli olmaları sayesinde sektörde tercih edilir duruma gelmeleri, ürün toplam istifleme ve ambalajlama işlerinin bilgi ve becerileri geliştirilmiş belgeli elemanlarla yapılması sayesinde hedef bölgelerde hasat sonrası meydana çıkan ürün kayıplarının hissedilir oranda azalması amaçlanıyor.


 

Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
 
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet