Skip Navigation Links

Gümrük Muhafaza Ekiplerinden Sahte Yağ'a Büyük Darbe

Akaryakıt fiyatlarının son yıllarda hızla yükselmesi kara taşımacılığında kaçak akaryakıt kullanımının patlamasına neden oldu.

Gündem   A+a-

 
Gümrük Muhafaza Ekiplerinden Sahte Yağ’a Büyük Darbe
 
Akaryakıt fiyatlarının son yıllarda hızla yükselmesi kara taşımacılığında kaçak akaryakıt kullanımının patlamasına neden oldu.
Kamyon ve otobüs firmaları motorine göre daha çok daha ucuz olan '10 numara yağa' yönelince madeni yağ ithalatı tavan yaptı. İç piyasada kullanmak üzere madeni yağ ithal eden firmaları geçen yılın ortasından itibaren denetlemeye başlayan EPDK uzmanları ve güvenlik güçleri 38 firmanın madeni yağları '10 numara yağa' dönüştürdüğünü tespit etti.
İskenderun Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat ekipleri de ‘on numara yağa’ karşı mücadelesini sürdürüyor. İskenderun, Cilvegözü ve Mersin Gümrük Muhafaza Müdürlüklerinin koordineli bir şekilde yürüttüğü operasyonlar kapsamında Suudi Arabistan’dan gelen dört TIR’da beyan edilen BASE OİL eşyasının TÜBİTAK, Gebze Petrol İhtisas Müdürlüğü ve Malatya İnönü Üniversitesi Laboratuvarının yaptığı analizler sonucu beyana uymadığı tespit edildi. Dört TIR’daki 480 varil yani 115.000 litre yağa İskenderun ve Reyhanlı adli makamlarınca el konuldu ve yakalanan eşyalar Hatay İl Özel İdaresine Teslim edildi.
Sürdürülen İstihbaratı Çalışmalar sonucunda yakalanan yükün devamı olarak nitelendirilen beş TIR’da daha Cilvegözü Gümrük’ünde kontroller yapılmış ve bu yükün de beyana uymayan yağ olduğu tespit edilerek 600 varil yani 130.000 litre yağa el konuldu.
Mersin Gümrük Muhafaza Ekipleri de aynı firmaya ait bir TIR’da yaptığı kontroller sonucu bir TIR’a ve içindeki 120 varil yani 30.000 litre sahte yağa el kondu.
El konulan beyan dışı akaryakıtların toplam miktarı 275000 litre olup, piyasa değeri 1.275.000 TL’dir. Operasyon kapsamında el konulan 9 TIR’ın da piyasa değeri 900.000 TL’dir. Soruşturma kapsamında üç kişi hakkında suç duyurusunda bulunuldu ve soruşturma çok yönlü olarak devam ediyor.
Sahte yağlar, içine çeşitli maddeler karıştırılarak araçlarda yakıt olarak kullanılıyor. Ancak bu akaryakıt türevi motorlarda yanmaya varan zararlar vererek araçta bulunanların canını tehlikeye atıyor. Fakat benzin ve mazota göre çok ucuz olduğu için sürücüler ‘on numara yağ’ı tercih ediyor. Bu da ‘on numara yağ’ kaçakçılığının artmasına sebep olmaktadır.
Haber Kaynağı : Uğur Yiğit
 

Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet